26. maj 2018 

6. Niels Bugge Cartoon Award

Et dansk initiativ der startede tilbage i 2013 og siden hen er blevet en årlig begivenhed, der samler hele verden på tværs af sprog, kultur, køn og sexuel orientering. 

Årets tema: Kunstig Intelligens

Tegn det, så du selv kan forstå det. Sådan siger man, og sådan er det, men med kunstig intelligens er det ikke helt let. Jeg prøver med ord først: Kunstig intelligens er en metode til, ved hjælp af automatisk dataanalyse, at opbygge modeller til yderligere automatisk dataanalyse. På den måde bliver kunstig intelligens et forsøg på, ved hjælp af IT, at kopierer den menneskelige hjerne, og den måde vi lærer på. Det er tankevækkende, for i sidste ende bliver maskinen måske dygtigere end os.

Her til kan vi spørge: Hvor langt kan man komme? Hvor tæt på mennesket kan maskinerne komme? Hvilken indflydelse kan det få på menneskehedens udvikling? og ikke mindst hvor langt tør vi gå? 

Kunstig intelligens forpligter.

             - Lars Refn, juryformand for Niels Bugges Cartoon Award

 

Læs også om junior cartoon award her

Vil du med som gæst?

Prisoverrækkelsen den 26. maj 2018 er et lukket arrangement for offentligheden, men som virksomhed har du mulighed for at købe en af vores sponsorpakker indeholdende billetter, bøger med konkurrencens top 100 tegninger, karikaturtegnere som kommer ud i virksomheden og meget mere.

Hør mere om vores sponsorpakker 

 

Fra den onsdag d. 30. maj 2018 kan du se de 100 bedste tegninger udstillet på Niels Bugges Hotel, når du bestiller bord i hotellets restaurant. 

Vindere i 2017

Tema: Communication

Kommunikation er en uundværlig del af vores liv. Det er grundlaget for at danne relationer, vokse som individ, og udvikle samfundet. Nogle gange foregår det på et ubevidst plan, andre gange mere strategisk – når fx politikere, virksomheder og organisationer markedsfører sig selv. Der er mange måder at kommunikere på, og mange redskaber at bruge. Internettet har gjort det muligt at snakke med folk på den anden side af kloden. Satiretegninger er i sig selv en form for kommunikation, og kan kaste nyt lys over de situationer vi kommer ud i, når vi kommunikere med andre.

Pieter De Jaegher

BELGIEN

1. plads: 3000 EUR

Oleksandr Pshenianykov

UKRAINE

2. plads: 2000 EUR

Vladan Nikolic

SERBIEN

3. plads: 1000 EUR

Er du vinderen i 2018?

Læs mere om regler og tilmelding  

Satiretegninger når de er bedst

Her ved Niels Bugges Cartoon Award  er det pantomine tegningen, den ordløse tegning, der med humor og elegance sætter spot på et tema, der fortolkes forskelligt rundt i hele verden. 

Tidligere temaer

  • To eat or not to eat - 2013
  • Oceans are in our hands - 2014
  • Equal in diversity - 2015
  • Utopia - 2016 
  • Communication - 2017 (t.v.)

Presseomtale i hele verden

Niels Bugge Cartoon Award er blevet omtalt i flere store medier gennem årene. Blandt andet har både The Chronicle Herald, Huffington Post og El Universal bragt større artikler. I 2016 var der heller ingen tvivl om at budskabet nåede ud til hele verden med over 100 omtaler i de udenlandske medier og indslag både på DR og TV2. 

 

Niels Bugge Cartoon Award Junior

Niels Bugge Cartoon Award inviterer alle 8. klasser i Viborg Kommune til at deltage i konkurrencen, hvor vindertegningen præmieres med 10.000 kr. til hele klassen.

I 2016 kunne 8. klasserne i Viborg for første gang dyste om at vinde juniorkonkurrencen, som var sideløbende til Niels Bugge Cartoon Award. Eleverne fik tildelt samme emne, Utopia, med den undtagelse at det var tilladt eleverne at bruge talebobler og tekst i deres tegninger. 

Med opbakning fra Viborg Kommune har flere skoler i år fået øjnene op for det store undervisningspotentiale, der ligger heri, som gør det nemt for lærerne at inddrage tegnekonkurrencen i den læringsmålstyret undervisning. Et helt centralt element er arbejdet med fortolkning af analyse af satiretegninger, men også debatten om satiretegniner er vigtig, for at give eleverne en forståelse for andre kulturer eller grupper i samfundet. Fremstilling kan være individuelt eller i grupper, hvor budskab og idé vægter højer end den kunstneriske udtryk.

Vinderen med familie og klasselærer inviteres til selve prisoverrækkelsen, hvor eleven i år præmieres med 10.000 kr. til klassen samt en klassetur til Niels Bugges Kro, hvor der er gjort klar til picnic og tur i robåde.

Vinder af junior awarden 2017

Camilla Bay Hansen fra 8.b på Søndre Skole vandt med sin flotte tegning den anden Niels Bugge Cartoon Award Junior pris.

Er der en vinder i din klasse?

Tilmeld dig her

Bag om Cartoon Award

I slutningen af maj retter hele verden fokus mod Viborg, hvor verdens bedste satiretegner kåres ved et storstilet event. Hvert år besluttes der et tema, som alle deltagere, uanset deres baggrund eller køn, kan fortolke uden at bruge ord i deres tegning. Med et stigende antal deltagere og over 1000 tegninger modtaget fra hele verden ved hver cartoon award, er der ingen tvivl om at den her pris har opnået en stor anerkendelse. 

Det er en fagjury - alle med en professional baggrund indenfor cartooning og animation, der udvælger de tre vindere. Vinderne inviteres på et gratis ophold i Danmark op til selve prisoverrækkelsen, hvor de blandt andet skal smage dansk mad og opleve vores kultur. Ingen af de tre ved på daværende tidpunkt, om de har vundet 1., 2. eller 3. præmien. Under stor mediebevågenhed fra både den indenlandske og udenlandske presse, afsløres det først for vinderne og offentligheden, når præmierne overrækkes. 

I 2016 blev konkurrencen udvidet med en ny dimension, hvor skoleklasser i Viborg blev tilbudt at inddrage konkurrencen i undervisningen med en helt særlig junior-præmie til den bedste tegning.

Har du spørgsmål til Niels Bugge Cartoon Award?

Send email

Eventafdelingen

Ring på tlf.

86638011

keyboard_arrow_up
Loading...