2017 

5. Niels Bugge Cartoon Award

Et dansk initiativ der startede tilbage i 2013 og siden hen er blevet en årlig begivenhed, der samler hele verden på tværs af sprog, kultur, køn og sexuel orientering. 

Årets tema: Kommunikation

I slutningen af maj retter hele verden fokus mod Viborg, hvor verdens bedste satiretegner kåres ved et storstilet event. Hvert år besluttes der et tema, som alle deltagere, uanset deres baggrund eller køn, kan fortolke uden at bruge ord i deres tegning. Med et stigende antal deltagere og over 1000 tegninger modtaget fra hele verden ved hver cartoon award, er der ingen tvivl om at den her pris har opnået en stor anerkendelse. 

Det er en fagjury - alle med en professional baggrund indenfor cartooning og animation, der udvælger de tre vindere. Vinderne inviteres på et gratis ophold i Danmark op til selve prisoverrækkelsen, hvor de blandt andet skal smage dansk mad og opleve vores kultur. Ingen af de tre ved på daværende tidpunkt, om de har vundet 1., 2. eller 3. præmien. Under stor mediebevågenhed fra både den indenlandske og udenlandske presse, afsløres det først for vinderne og offentligheden, når præmierne overrækkes. 

I 2016 blev konkurrencen udvidet med en ny dimension, hvor skoleklasser i Viborg blev tilbudt at inddrage konkurrencen i undervisningen med en helt særlig junior-præmie til den bedste tegning.

Læs også om junior cartoon award her

Vil du med som gæst?

Prisoverrækkelsen er et lukket arrangement for offentligheden, men som virksomhed har du mulighed for at købe en af vores sponsorpakker indeholdende billetter, bøger med konkurrencens top 100 tegninger, karikaturtegnere som kommer ud i virksomheden og meget mere.

Hør mere om vores sponsorpakker 

 

Fra den 28. maj 2017 kan du se de 100 bedste tegninger udstillet på Niels Bugges Hotel og i ugen efter vil et udvalg af tegningerne også blive udstillet på Den Sorte Diamant i København.

Vindere i 2016

Tema: Utopia

I en tid hvor terrorisme har berørt hele verden, er Utopia et højaktuelt emne. Utopia er et uopnåeligt idealsamfund, og gennem tiden har utallige eksperter, politikere og idealister skabt deres egen version af dette. Men stræben efter det perfekte kan også være skæbnesvanger for andre. Med humor kan vi nemmere forstå kompleksiteten i et Utopia, og årets satiretegningerne viser både konsekvenser og håb ved at drømme om det umulige.

Anne Derenne​

SPANIEN

1. plads: 3000 EUR

Marco D'agostino

ITALIEN

2. plads: 2000 EUR

Luc Vernimmen

BELGIEN

3. plads: 1000 EUR

Er du vores næste vinder?

Læs mere om regler og tilmelding  

Glæden ved satiretegninger 

Satirens væsen er at overraske, måske glæde, måske forskrækkelse - ihvertfald at påvirke. Her ved Niels Bugges Cartoon Award  er det pantomine tegningen, den ordløse tegning, der med humor og elegance sætter spot på et tema. Som noget helt unikt har vi i Danmark samlet fortolkninger af temaerne fra hele verden.

Tidligere temaer

  • To eat or not to eat - 2013
  • Oceans are in our hands - 2014
  • Equal in diversity - 2015
  • Utopia - 2016 (tegning tv.)

Presseomtale i hele verden

Niels Bugge Cartoon Award er blevet omtalt i flere store medier gennem årene. Blandt andet har både The Chronicle Herald, Huffington Post og El Universal bragt større artikler. I 2016 var der heller ingen tvivl om at budskabet nåede ud til hele verden med over 100 omtaler i de udenlandske medier og indslag både på DR og TV2. 

 

Vild med cartoons?

I vores shop finder du bøger med de bedste tegninger fra de tidligere awards.

Helt eksklusivt kan vi også tilbyde originale tegninger - nummereret og signeret - af Angel Boligan som vandt første pladsen i 2015.

Besøg shop

Niels Bugge Cartoon Award Junior

Niels Bugge Cartoon Award inviterer alle 8. klasser i Viborg Kommune til at deltage i konkurrencen, hvor vindertegningen præmieres med 10.000 kr. til hele klassen.

I 2016 kunne 8. klasserne i Viborg for første gang dyste om at vinde juniorkonkurrencen, som var sideløbende til Niels Bugge Cartoon Award. Eleverne fik tildelt samme emne, Utopia, med den undtagelse at det var tilladt eleverne at bruge talebobler og tekst i deres tegninger. 

Med opbakning fra Viborg Kommune har flere skoler i år fået øjnene op for det store undervisningspotentiale, der ligger heri, som gør det nemt for lærerne at inddrage tegnekonkurrencen i den læringsmålstyret undervisning. Et helt centralt element er arbejdet med fortolkning af analyse af satiretegninger, men også debatten om satiretegniner er vigtig, for at give eleverne en forståelse for andre kulturer eller grupper i samfundet. Fremstilling kan være individuelt eller i grupper, hvor budskab og idé vægter højer end den kunstneriske udtryk.

Vinderen med familie og klasselærer inviteres til selve prisoverrækkelsen, hvor eleven i år præmieres med 10.000 kr. til klassen samt en klassetur til Niels Bugges Kro, hvor der er gjort klar til picnic og tur i robåde.

Vinder af junior awarden 2016

Line Nielsen fra 8.b på Vestre Skole vandt med denne flotte tegning den allerførste Niels Bugge Cartoon Award Junior pris.

Er der en vinder i din klasse?

Tilmeld dig her

Har du spørgsmål til Niels Bugge Cartoon Award?

Send email

Eventafdelingen

Ring på tlf.

86638011

keyboard_arrow_up
Loading...